Heerlijk en simpel recept voor gelatine fruitballen
Gelatine fruitballen |
Vandaag zal ik jullie uitleggen hoe jullie deze heerlijke gelatine fruitballen kunnen maken. De perfecte snack voor tussendoor, of om te trakteren!
Benodigdheden
Je hebt het volgende nodig:
- Een vorm om de ballen mee te maken
- Een bakje
- Een pan
Ingrediënten
- Dr. Oetker bladgelatine
- Verschillende fruitsoorten naar keuze
- Water
Bereiding
Begin met het snijden van het gewassen fruit in kleine
stukjes. Ik heb hier gekozen voor watermeloen, aardbei en ananas, aangezien dit
een paar van mijn favorieten zijn. Let wel op, wanneer je fruit zoals kiwi, papaja
of ananas gebruikt, moet je deze van tevoren eerst even kort verhitten en
afspoelen met koud water. De zuren in deze fruitsoorten zorgen er namelijk voor
dat de gelatine niet gaat binden. Verdeel het fruit gelijkmatig in de halve
balvormen, zoals je kunt zien hieronder op de foto.
Maak vervolgens de bladgelatine volgens je gekozen
bereidingswijze. Ik heb hier gekozen voor koude bereiding. Vul in dit geval een
bakje met koud water en leg de gewenste hoeveelheid blaadjes hierin voor 5
minuten (tip: maak liever te veel gelatine dan te weinig).
Verwarm ondertussen
een pannetje met 10 eetlepels water (op de verpakking staat 5 eetlepels, maar
ik doe liever wat meer water). Knijp na de 5 minuten de blaadjes één voor één
uit en leg ze in de hete pan. Roer het water totdat de blaadjes zijn opgelost. Laat
hierna de gelatine afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de vorm kunt
schenken.
Nadat de gelatine is afgekoeld, is het tijd om de
ballenvorm te vullen. Schenk de gelatine over de onderkant van de vorm totdat
al het fruit bedekt is. Dit is lastig te doen zonder te morsen, dus zorg dat je
een doek bij de hand hebt. Als de onderkant gevuld is, kun je de bovenkant
voorzichtig erop zetten. Zorg dat deze goed vast zit, zodat de gelatine er niet
aan de zijkanten uit kan druipen. Wanneer de bovenkant er goed op zit, kun je de
bovenste helft van de ballen gaan vullen. Het is het handigst om dit te doen
met een kleine schenktuit, aangezien het gaatje van de vorm niet zo groot is.
De vorm zit vol wanneer er een luchtbel ontstaat in het
gaatje aan de bovenkant. Je kunt dit testen door zachtjes op de ballen te
drukken. Als de gelatine dan niet overstroomt, weet je dat je hem nog een beetje
bij moet vullen. Als alle ballen gevuld zijn, kun je ze voorzichtig in de
koelkast zetten (tip: zorg dat de vorm goed recht staat). Laat de gelatine
fruitballen minimaal 2 uur in de koelkast staan.
Je kunt deze gelatine fruitballen op verschillende
manieren serveren: los, in een glas, op een lolliestokje, de mogelijkheden zijn
eindeloos! Maar één ding is zeker, hoe je ze ook serveert, ze zijn een
blikvanger en smaken heerlijk!
Zo, dat ziet er leuk en lekker uit!!!
BeantwoordenVerwijderen